ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τα εμφυτεύματα είναι υποκατάστατα τις ρίζας του δοντιού που κατασκευάζονται από τιτάνιο και έχουν ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια. Αν και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική πάνω από 60 χρόνια, οι τελευταίες εξελίξεις στην Εμφυτευματολογία έχουν σημαντικά διευρύνει τη χρήση τους. Αποτελούν τη λύση εκλογής σε απώλεια ενός, περισσοτέρων ή ακόμα όλων των δοντιών. Τα ποσοστά 10ετούς επιβίωσης των εμφυτευμάτων κυμαίνονται γύρω στο 95-98% ανάλογα με την έρευνα. Παράγοντες όπως η στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, προηγούμενη ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά αυτά σε κάποιο βαθμό.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται κατά κανόνα χειρουργικά. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ακολουθεί τους γενικούς κανόνες μίας χειρουργικής επέμβασης στο στόμα. Τα εμφυτεύματα μπορεί να τοποθετηθούν αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού ή να μεσολαβήσει ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων ή 3-6 μηνών, ανάλογα με την περίσταση. Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα αναγεννητικά υλικά ή αυτο-μοσχεύματα προκειμένου να αναπληρωθεί μέρος των σκληρών ή μαλακών ιστών. Η οριστική προσθετική αποκατάσταση συνήθως ολοκληρώνεται σε περίπου 3 μήνες μετά την οστεοενσωμάτωση. Σε περίπτωση που μεσολαβήσουν διάφορες μεταβατικές αποκαταστάσεις, ιδιαίτερα στις αισθητικές ζώνες, ο χρόνος εργασίας διαφοροποιείται αναλόγως.

Με την βοήθεια του πλέον σύγχρονου τρισδιάστατου ψηφιακού εξοπλισμού που διαθέτει το ιατρείο(Nobel Procera & Nobel Clinician) μπορούν να πραγματοποιηθούν δύσκολα περιστατικά με ασφάλεια και να προγραμματιστεί ο σχεδιασμός τους ακόμα και από απόσταση, εξυπηρετώντας έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων του εξωτερικού, άτομα που συνδυάζουν τις διακοπές τους με οδοντιατρικό τουρισμό αλλά και συνάδελφους οδοντίατρους στον τομέα των εμφυτευμάτων.

Οι ιατροί εκπαιδεύτηκαν στην Malo Clinic (Lisbon, Portugal)  στο καινοτόμο All-on-4® πρωτόκολλο που έχει εισάγει ο Dr Paulo Malo. Πρόκειται για ένα χειρουργικό και προσθετικό πρωτόκολλο που επιτρέπει την αποκατάσταση ολόκληρου του οδοντικού φραγμού με εμφυτεύματα μέσα σε μία μέρα και με ελάχιστη χειρουργική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται δύο ευθεία εμφυτεύματα στην πρόσθια περιοχή και δύο κεκλιμένα εμφυτεύματα μεγαλύτερου μήκους στην οπίσθια ακριβώς μπροστά από το ιγμόριο και μέχρι τις 45 μοίρες κλίση. Αποφεύγονται έτσι σε κάποιες περιπτώσεις οι εκτεταμένες χειρουργικές  αναγεννητικές τεχνικές οστού  που αυξάνουν την νοσηρότητα των ασθενών, ιδιαίτερα όταν έχουν βαρύ ιατρικό ιστορικό. Λόγω του ειδικού σχεδιασμού των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στο All-on-4®, επιτρέπεται συνήθως άμεση φόρτισή τους και ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο  φορώντας ακίνητη μεταβατική προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα).

Οι εταιρείες εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στο ιατρείο είναι οι Nobel Biocare και Straumann και συνοδεύονται από εφόρου ζωής εγγύηση για το εμφύτευμα.

links:
https://www.nobelbiocare.com/uk/en/home.html?redirect=true

https://www.straumann.com/

https://www.nobelbiocare.com/uk/en/home/products-and-solutions/treatment-concepts/all-on-4.html

Φωτογραφίες περιστατικών

αποκατάσταση κεντρικού τομέα με οδοντικό εμφύτευμα και ολοκεραμική επι-εμφυτευματική στεφάνη
αποκατάσταση κεντρικού τομέα με οδοντικό εμφύτευμα και ολοκεραμική επι-εμφυτευματική στεφάνη
αποκατάσταση πλάγιου τομέα με οδοντικό εμφύτευμα και ολοκεραμική επι-εμφυτευματική στεφάνη
Αποκατάσταση κεντρικού τομέα με οδοντικό εμφύτευμα μετά την καθοδηγούμενη αναγέννηση μαλακών και σκληρών ιστών
Αποκατάσταση άνω γνάθου με το χειρουργικό πρωτόκολλο All-on-4 και ακίνητη επι-εμφυτευματική γέφυρα Nobel Procera
Αποκατάσταση άνω γνάθου με το χειρουργικό πρωτόκολλο All-on-4 και ακίνητη επι-εμφυτευματική γέφυρα Nobel Procera
Αποκατάσταση άνω και κάτω γνάθου με οδοντικά εμφυτεύματα και ακίνητες εργασίες
Αποκατάσταση προσθίων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα και ολοκεραμική γέφυρα